lördag 27 juni 2015

Tyrk

Honden worden vaak de beste vriend van de mens genoemd. Mijn studiegenoot Flavien uit Kameroen verbaasde zich dusdanig over de vermenselijkte relatie tussen de Duitsers en hun honden dat hij een antroplogisch onderzoek startte. Drie jaar lang voerde hij interviews met hondenbezitters en verzamelde alles wat over honden te verzamelen valt, tot hondevoer toe. Hij huurde zelfs een kamer bij een familie met hond om de relatie mens - hond van dichtbij te bestuderen. Het verhaal van de Deense Broholmer hond Tyrk zou hem zeker tot verder historisch onderzoek hebben aangespoord.


Ik ontmoette Tyrk in het museum Møntergarden in Odense. Hij was een van de Broholmer honden van de Deense koning Frederik VII en diens derde vrouw Gravin Danner. De datum van Tyrk's geboorte en overlijden valt niet meer te achterhalen, maar hij lijkt na 1850 zijn intrek bij de koninklijke familie te hebben genomen. Hij was trouwens niet de enige koninklijke hond met de naam Tyrk. Frederik noemde gemakshalve al zijn Broholmer honden Tyrk en de gravin haar honden Holger, onafhankelijk van het geslacht van de dieren. Tyrk I (?) was wel de enige Broholmer die de koning liet opzetten. Voor de tentoonstelling Fyn - midt i verden verblijft hij tijdelijk in het museum in Odense; anders is hij in het Zoölogisch museum in Kopenhagen gehuisvest.

De Broholmer, voorheen bekend als de 'Gammel Dansk Hund' (de 'Oude Deense hond') is een Deens hondenras dat in de 19e eeuw dreigde uit te sterven. De koninklijke jachtopziener Sehested zette zich in voor het behoud van de ras en startte een succesvol fokprogramma. Aan hem dankt de Broholmer ook zijn naam. Sehested woonde op het landgoed Broholm op het eiland Funen. De Broholmer hond werd zeer snel populair, niet in het minst omdat Gravin Danner en Frederik VII Broholmers hielden en zich met hun honden lieten afbeelden. 'First dogs' zijn dus geen uitvinding van de 20e eeuw! De run op de Broholmer lijkt verdacht veel op de hype die rond de Portugese Waterhond is ontstaan nadat 'first dog' Bo zijn intrek in het Witte Huis had genomen - maar dat terzijde.

De Broholmers hadden een belangrijke functie in de koninklijke familie. 10 Minuten voor de koning naar bed ging werd Tyrk de slaapkamer in gestuurd om alle boze geesten die de nachtrust van de koning zouden kunnen verstoren, te verdrijven. Was Tyrk misschien de eerste Deense hulphond? Hoe zou Flavien de relatie tussen Frederik en Tyrk hebben geïnterpreteerd?

Referenties:
  • Tentoonstellingstekst Fyn - midt i verden
  • Die Geschichte der Broholmer 
  • Annette K. Nielsen:  Undergrundsdyr
  • FLavien T. Ndonko: Deutsche Hunde : ein Beitrag zum Verstehen deutscher Menschen. In: Thomas Hauschild, Bernd Warneken (Hg.): Inspecting Germany. Internationale Deutschland-Ethnographie der Gegenwart. Münster u.a. 2002, 53–73.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar