lördag 2 maj 2015

Teddybeer Friedeltje in het IJslands Museum voor Schone Kunsten

Teddy Friedeltje reist de wereld rond en maakt selfies in musea. Afgelopen dinsdag was hij in Reykjavik om op de foto te gaan voor een van de bekendste schilderijen van IJsland, namelijk voor Þórarinn B. Þorlákssons 'Þingvellir'. Voor de IJslanders is Þingvellir een historisch belangrijke plaats. De nakomelingen van Ingólfur Arnarson, de stichter van Reykjavik, richtten hier in 930 het Alþing (parlament) op. Dit was de plaats waar 's zomers elk jaar de grootgrondbezitters, boeren, krijgslieden en handelaren bijeenkwamen om onderlinge vetes te beslechten, huwelijksverbonden aan te gaan, zaken te doen, recht te spreken, nieuwe wetten uit te vaardigen en om nieuws uit de verre uithoeken van IJsland uit te wisselen.


Het IJslands Museum voor Schone Kunsten
Þorlákssons schilderij is in het bezit van het IJslands Museum voor Schone Kunsten dat wisselende tentoonstellingen organiseert met werk uit de eigen collectie. Tot 10 mei toont het museum 70 werken van IJslandse kunstenaressen die tussen 1823 en 1940 geboren werden. 'Þingvellir' is dus helaas op het moment niet te zien. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel! Normaal mag in het museum niet worden gefotografeerd. Nu wel.

Kristín Jónsdóttir (1888-1959)

Met veel plezier bekeek Teddy Friedeltje de schilderijen van en de verhalende teksten over de IJslandse kunstenaressen, zoals Kristín Jónsdóttir (1888-1959), de eerste IJslandse vrouw die aan de kunstacademie in Kopenhagen afstudeerde. In 1924 verhuisde Kristín terug naar IJsland, samen met haar man en dochter. Ze reisde door het land om de IJslandse natuur te schilderen. Er zijn veel interessante foto's bewaard gebleven die Kristín aan het werk laten zien, bijvoorbeeld bij de waterval de Gullfoss. Het gezinsleven, met name de geboorte van nog een dochter, leidde er toe dat zij steeds meer binnenshuis ging schilderen, met name stillevens en bloemen - haar bekendste onderwerpen.

Kristín Marja Baldursdóttir: Mistsluier
De verhalen over de eerste IJslandse kunstenaressen herinnerden Friedeltje aan de roman 'Mistsluier' (Karitas án titils, 2004) van de IJslandse auteur Kristín Marja Baldursdóttir, die voor de Nordic Council's Literature Prize genomineerd werd. Karitas - een van de zusters van een gezin van zes kinderen - is de hoofdpersoon van het verhaal. Ze heeft ambities om kunstenares te worden; ze kan goed tekenen en schilderen. Maar in het IJsland van het begin van de vorige eeuw lijkt deze droom een illusie. Uiteindelijk wordt zij toegelaten tot de kunstacademie in Kopenhagen. Maar wat komt er van haar dromen terecht als ze eenmaal is teruggekeerd naar IJsland, als ze verliefd wordt, kinderen krijgt en de strijd om het bestaan opnieuw al haar aandacht opeist?

Aan het einde van het bezoek aan het IJslands Museum voor Schone Kunsten heeft Friedeltje toch nog een selfie kunnen maken voor Þingvellir, namelijk voor de poster in de museumsshop.

Referenties:

IJslandse vrienden, zorgen jullie voor een lemma over Kristín op de IJslandse versie van Wikipedia. Dank jullie wel,Friedeltje

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar