söndag 6 september 2015

De Baltische Keten

Zomerspecial 2015

23 augustus, een dag zoals alle andere?

Mijn wederhelft en ik gingen dit jaar op 23 augustus met vakantie, op stedentrip naar Riga, Tallinn en Helsinki. Wij hadden deze vertrekdatum om puur praktische redenen gekozen. Ter voorbereiding op de reis las ik Jan Brokken's 'Baltische zielen', een geweldig boek. Het schetst aan de hand van uiteenlopende levensverhalen de historie van Letland, Estland en Litouwen in de twintigste eeuw. Langzaam begon tot mij door te dringen dat 23 augustus 1989 voor de meeste mensen in de Baltische staten niet zomaar een datum is, maar een dag met evenveel betekenis als 9 november 1989, de Val van de Berlijnse Muur, voor veel Duitsers.


Rimantas Lazdynas, Wikipedia
Op die dag vormden ongeveer twee miljoen mensen een menselijke keten van Tallinn via Riga naar Vilnius, een afstand van ca. 600 kilometer. Zij eisten onafhankelijkheid en protesteerden tegen het Molotov-Ribbentroppact, dat op 23 augustus 1939 door Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie werd gesloten en dat tot de bezetting van de drie landen leidde. Deze demonstratie, de grootste menselijke keten uit de geschiedenis, kreeg de naam de Baltische Keten (of de Baltische Weg). Ze was de meest spectaculaire uiting van de Zingende revolutie, de reeks vreedzame manifestaties die leidden tot herstel van de onafhankelijkheid van de drie Baltische landen.

Sinds 2009 is 23 augustus tevens de Europese herdenkingsdag voor de slachtoffers van het stalinisme en het nazisme. De dag is ook officieel erkend in Canada, en is daar bekend als International Black Ribbon Day. Het doel van deze dag is om de herinnering in stand te houden aan de slachtoffers van massadeportaties en executies in de twintigste eeuw in Europa zoals b.v. aan de bijna 100.000 Esten, Letten en Litouwers die door het Sovjetregime in maart 1949 naar gevangenenkampen in Siberië gedeporteerd werden, waar ze vaak in onmenselijke omstandigheden overleden.

Op onze eerste vakantiedag wandelden wij door Riga. Bij het vrijheidsmonument waren heel veel mensen bij elkaar gekomen. Kinderen zaten op de grond Letland te tekenen, kaarsjes werden aangestoken. Met een keten van lichtjes herdachten de Letten de slachtoffers van stalinisme en nazisme en de gebeurtenissen op 23 augustus. Indrukwekkend!

23 augustus, beslist geen dag als alle andere!

Voor meer informatie zie:
http://www.balticway.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar